Betalingsprovider moet BREIN naw- en bankrekeninggegevens van accounthouders afstaan
Techno Design, een (online) payment provider, is door de Haagse kortgedingrechter bevolen om NAW-, e-mail-, IP- en bankrekeninggegevens van de accounthouders van een van haar klanten, een illegale filesharingwebsite, af te geven aan BREIN. Stichting BREIN, belangenbehartiger van de entertainmentindustrie in Nederland, toonde voldoende aan dat er sprake was van spoedeisend belang en dat er aan de welbekende Lycos-Pesserscriteria is voldaan, zo luidt het vonnis.
Techno Design biedt een online-betaaldienst aan met behulp waarvan bezoekers van een website betalingen kunnen verrichten aan de beheerder van een website. Websites, de klanten van Techno Design, kunnen de betaaltoepassing integreren in hun website. Betalingen via deze toepassing worden ontvangen door Techno Design, die het bedrag, waarschijnlijk onder inhouding van een commissie, door leidt naar de klant.
Gebruikers van de illegale filesharingsite www.greece-forever.info konden via zogeheten ‘tokens’ (financiële vergoeding als blijk van waardering) gebruik maken van diensten op de site, zoals betere functionaliteiten en sneller downloaden. Voor de afhandeling van de betaling van de 'tokens' maakte de beheerder van de website gebruik van de online-betaaldienst van Techno Design.
Nu Greece-forever.info niet vermeldt wie de beheerders zijn, de domeinnaam is geregistreerd door een buitenlands bedrijf dat er om bekend staat de identiteit van de werkelijke houder te verbergen en de hostingprovider van de website ook niet reageert, zag BREIN zich kennelijk genoodzaakt om Techno Design aan te spreken op haar op maatschappelijke zorgvuldigheidnormen gebaseerde rechtsplicht om identificerende gegevens over een anonieme online inbreukmaker te verstrekken aan een derde. De voorzieningenrechter oordeelde dat aan alle voorwaarden die daaraan in het Lycos-Pesserscriteria zijn gesteld in dit geval is voldaan.
Techno Design en BREIN zijn al langer bekenden van elkaar. In 2004 en 2006 stonden beide partijen ook al voor de rechter. Daarbij ging het over de vraag of Techno Design auteursrechtinbreuk maakte dan wel onrechtmatig handelde door het (zelf) exploiteren van de website zoekmp3.nl. Het Hof Amsterdam kwam destijds tot de conclusie dat Techno Design onrechtmatig handelde door structureel illegale muziekbestanden te gebruiken en hier inkomsten uit te verwerven.
In september van dit jaar kondigde BREIN al aan dat het zich wilde gaan toeleggen op het aanpakken van betalingsproviders. Dezelfde maand meldde BREIN zich kennelijk weer bij Techno Design. Onder dreiging van een kortgedingprocedure stond Techno Design, dit maal in de vorm van payment provider, ook al identificerende gegevens van een accounthouder af aan BREIN. Toen BREIN hier een persbericht over publiceerde en een journalist op basis van de daarin genoemde gegevens de naam van Techno Design had weten te achterhalen, ontving de payment provider veel kritiek. Kritiek op de persaandacht omtrent de eerdere samenwerking was echter niet relevant bij het beoordelen van de huidige vordering, aldus de kortgedingrechter.
Lees meer over de aanpak van payment providers in het kader van online auteursrechtinbreuk op FutureOfCopyright:
- Hadopi begint consultatie voor nieuwe maatregelen tegen illegale filesharingsites
- PhonepayPlus gaat ook online auteursrechtinbreuken bestrijden
- Brein probeert piratensites op te rollen via hun betalingsverkeer
- Paypal stopt betalingen aan illegale downloadsites
Bron: Tweakers.net, Boek9.nl
